John Mayer i Boxen – en hel oplevelse

John Mayer i Jyske Bank Boxen

Det var det hele værd, og mere til, at tilbringe en aften i Boxen i selskab med John Mayer og band. Vi fik en tur gennem hele hans karriere, delt i passende kapitler og med et passende udvalg af kendte og knap så kendte sange fra hans enorme bagkatalog.

Jeg havde egentlig ikke tænkt mig at anmelde koncerten selv. Der plejer at være rigeligt med holdninger til koncerter med store navne som Mayer. Derfor tog jeg ikke noter undervejs, så tilgiv mig, hvis der smutter en detalje.

Hvorom alting er: Her følger de nedslagspunkter, jeg især vil fremhæve fra min aften i Boxen.

Opdelingen i kapitler er kærkomment. Aftenen startede med hele bandet, fortsatte med en akustisk afdeling, herefter trio og endelig tilbage til den fulde besætning. Det femte kapitel var en epilog, hvor John Mayer sad ved klaveret og gav os You’re Gonna Live Forever in Me at gå hjem på.
Det vil nok altid være en smagssag, om skiftene tog for lang tid. Jeg er sikker på, at hvis Mayer havde ønsket det, så var overgangene blevet mere flydende. Personligt undrede jeg mig først lidt. Men jeg fandt ud af at nyde de små pauser, som gav øret mulighed for at blive nulstillet. Dermed kom kapitlerne også til at stå mere “rent”, og især første og sidste nummer i hvert kapitel har givetvis haft gavn af at være flankeret af en lille lydpause.

John Mayer er trådt ud af sin ungdommelige skygge. I fredags lagde jeg især mærke til, at han går på opdagelse i sit eget materiale på en måde, som giver det nye dimensioner. Det virker både mere frit og mere modent, end da jeg sidst hørte ham i Boxen (i øvrigt en stor oplevelse også). Eksempler kunne være Slow Dancing in a Burning Room, som blev spillet med stort overskud og dybt groove, og Vultures, der havde fundet vej til trio-afdelingen. Det klædte virkelig en i forvejen fin sang.

Et andet og nyt aspekt i John Mayers spil og arrangementer viste sig nogle gange undervejs. Han har tydeligvis fået meget med fra sin lange periode med Dead & Company. Det fik vi især smagsprøver på i band-afdelingerne; fx mener jeg, at Queen of California var godt på vej til at udvikle sig i retning af en Dead-agtig maraton-afslutning. Og i flere af Mayers soloer fik jeg af og til en fornemmelse af det lidt repetetive, mantraagtige figurspil, som man finder hos D&C.

Bandet skal også have et par ord med. For der var ikke en finger at sætte på deres aften i Boxen. Steve Jordan og Pino Palladino lagde en bund, som simpelthen var fantastisk. Og i trioen fik de den ekstra plads, som deres kvaliteter berettiger til. Den relativt ukendte Isaiah Sharkey og den noget mere kendte David Ryan Harris flankerede John Mayer på scenen. Og det var lidt af en oplevelse at høre, hvordan de tre guitarister både blendede og stod ud, uden at det på noget tidspunkt blev for meget, for overflødigt eller for “tænkt”. Det var slet og ret forrygende. Tiffany Palmer og Carlos Ricketts lagde et udsøgt kor på det hele. Og Larry Goldings sad og bandt det hele sammen – elegant, beskedent og helt uundværligt. Hvilken kapacitet at have ved tangenterne!

Et sidste punkt er repertoiret, som jeg synes havde en virkelig fin balance. Der var lidt fra alle perioder i karrieren, der var funk som bragte Prince i tankerne, der var ballader som det gav en klump i halsen at synge med på, der var sange jeg næsten (eller faktisk) havde glemt, og der var hits og personlige favoritter, som ikke er til at drive ud af hovedet igen (åh, hvor jeg bare elsker Daughters og Why Georgia). Hertil kommer, at alle større inspirationer og samarbejdspartnere syntes at være repræsenteret undervejs. Det er overlegent at kunne sammensætte en to timers koncert, hvor så mange elementer er med.

Det er ikke sådan, at taget over Jyske Bank Boxen lettede fredag den 5. maj 2017. Men hvis man går til koncert med John Mayer for at få dét kick, så er man efter min mening gået forkert. De to koncerter, jeg har hørt med ham, har ikke været lagt an på den følelse. Jeg havde på mange måder en “hel” oplevelse denne forårsaften i Herning.

Tak for det.


Læs evt. Gaffas noget anderledes anmeldelse – hvis du har lyst. Til gengæld nogle lækre billeder af Morten Rygaard.

Spil bæredygtigt dansk

Herning fejrer den 31. oktober årets Spil Dansk Dag med en masse musikalske aktiviteter. Derfor er det trist, at byen lige for tiden mangler øvelokaler. Det begrænser de muligheder, byens unge har for at spille rytmisk musik.

Så det er en god beslutning, at Byrådet i budgettet for 2014 har sat penge af til to øvecontainere. De skal indtil videre stå i gården i Nørregade. Situationen vedrørende øvelokaler, herunder brugen af containerne på sigt, bliver en del af den samlede løsning for Kulturhuset.

Beslutningen bliver ekstra god, hvis Byrådets parter forpligter sig til at gøre den samlede løsning bæredygtig. Det kræver en del strøm, vand og varme at have et velfungerende kulturhus. Enhedslisten vil arbejde for at gøre Kulturhuset CO2-neutralt, for eksempel ved at:

  • Integrere solfangere i arkitekturen
  • Udnytte returvand og regnvand
  • Medtænke strømsparende installationer

Herning skal fortsat have et aktivt og levende kulturliv. Med et stigende behov for at reducere belastningen af miljøet, kan kulturen hurtigt komme under pres. Derfor vil Enhedslisten sikre, at nyt byggeri, ombygninger og renoveringer bliver miljøvenlige. Så vi i Herning kan sige, at her spiller vi ikke bare dansk, men bæredygtigt dansk.

(Dette synspunkt blev bragt i Herning Folkeblad torsdag den 31. oktober 2013 – årets Spil Dansk Dag.)

Forrygende aften med John Mayer i Boxen

John Mayer spiller live i Jyske Bank BOXEN

John Mayer levede op til alle forventninger – og lidt mere til – da han besøgte Jyske Bank Boxen tirsdag den 15. oktober 2013. De to seneste albums: Born and Raised og Paradise Valley er begge præget af country, pop og eftertanke efter hans lange, ufrivillige fravær fra scenen. Så jeg havde nok regnet med en afdæmpet koncert, lidt til den akustiske side.

Derfor var det positivt overraskende, at John Mayers setup var mere rocket end forventet. Det gav ham mulighed for at spille sange fra hele hans brede og varierede repertoire. Og med et rigtig godt band og den lækre lyd i Boxen kunne det ikke gå galt.

Jeg fik fornemmelsen af en afslappet og frigjort John Mayer, med lyst til at spille og synge. Der var naturligvis fejl rundt omkring – men sådan er livemusik, og det gør det endnu mere befriende at høre. Ikke noget med autotune og clicktrack: Musik skal leve, og det gjorde den i Boxen i tirsdags.

Her efter nogle dage er der numre, som står særlig stærkt i erindringen: Free Falling (Tom Petty cover), Something Like Olivia (kan høres live fra Herning i JM’s tour app), Slow Dancing In A Burning Room (bare en fed udgave), Queen of California (groovy åbningsnummer) og Neon (John Mayer på slap line). Sidst men ikke mindst sluttede Mayer det ordinære sæt af med Why Georgia – en sang der har en fremtrædende plads på min “all time setlist”, så det var en helt særlig oplevelse at høre; så stor at jeg ikke husker meget fra de to ekstranumre – der var fyldt op 🙂

Alt i alt: Tak, John Mayer. Kom snart igen.

(Et lille pust fra sidebenene: Den lokale avis, Herning Folkeblad, undlod at anmelde koncerten – “af princip” fordi de selv skulle betale for en billet, lige som alle andre. Jeg håber, at nogle venlige mennesker advarer Cliff og andre store navne, så de ikke kommer i samme pinagtige situation. Det må gøre ondt i både sjæl og karriere at blive udsat for et tøsefornærmet folkeblad…)

Raspberry Park debuterer med svedig rock

Er du til rock med umiskendelig 80’er-lyd? Så tjek den nye single: On the Battlefield med Raspberry Park.

Der er fed energi, lækker lyd og mange musikalske detaljer, der leder tankerne tilbage til en tid, hvor vi hørte Europe, Toto, Saga og mange andre rockbands med en hånd på synthesizeren og en fod på guitaristens forvrængerpedal.

Jeg er selvfølgelig forudindtaget. Forsangeren i Raspberry Park, Mikkel Bryde, er en super sanger, en fremragende musiker, et gennemsympatisk menneske – og tilfældigvis min fætter 🙂

Det skal dog ikke tage noget fra et debut-udspil, der fremstår sammenhængende og professionelt. Jeg glæder mig allerede til at høre mere. Meget mere.

Velkommen til slagmarken!

Så starter min blog

Der er så meget at fortælle om. Valget nærmer sig, jobbet med Kim Juul og 3 er endnu tættere på, og det er svært at få tid til det hele.

I Enhedslisten Herning har vi skruet op for blusset frem mod kommunalvalget i november. Jørn blogger i sin dagbog, vores Facebookside og hjemmeside får også godt med fylde, og desuden er vi et par stykker som fornøjer os på Twitter. Så hvad vi måtte mangle i annoncebudgetter, forsøger vi at hente ind online. Spændende hvordan det bliver modtaget.

Valget er også hovedårsagen til, at jeg genopliver mit liv som blogger. Jeg vil lufte nogle af de tanker og planer, jeg vil arbejde på at få igennem i det kommende byråd – også selv om jeg ikke kommer ind.

Ud over politikken og arbejdet skal jeg spille med Kim Juul og 3 i Nyborg på tirsdag den 1. oktober. Det bliver hyggeligt, og det musikalske hænger efterhånden rigtig godt sammen – så kig endelig forbi 🙂

Det var den første korte blogpost fra min hånd. Mange flere følger – håber du har lyst til at følge med.