Vinen er presset og på balloner

Vinen er på balloner

I går aftes slår det mig, at jeg nok ikke får tid til at presse før tidligst lørdag aften. Da den alkoholiske gæring ikke er ret intens, vælger jeg at gå i gang. Det bliver til næsten fem timers arbejde i vinkælderen (og nogle ret blå fingre).

23.10.2013: Presning

Pulpen er klar til at blive presset

Macerationen er ovre, så nu presser jeg mosten fra skaller og kerner.

  • Jeg renser balloner. De mest anløbne har stået i en opløsning af eddike og vand det meste af dagen. Nu bliver de så skyllet og gået efter med ballonrenser. Derefter bliver alle balloner renset på normal vis, det vil sige med kaustisk soda og vand.
  • Jeg presser vin. Da jeg ikke har en presse her i Herning, prøver jeg først lidt forskelligt. Det mest effektive er at presse direkte med hænderne. Det gør jeg i en si, der står i en skål. Når skålen er fuld, hælder jeg mosten over i en ballon. Tragten til ballonen dækker jeg med et klæde – der er et par vældigt interesserede eddikefluer i kælderen…
  • Resultat af presning: 100 kilo pulp giver 70 liter Leon Millot most. Jeg fordeler mosten ligeligt i tre 25-liters balloner; cirka 15 centimeter under kant. Her kunne jeg godt have brugt en ballon til 20 liter.
  • Jeg har indtil videre beregnet chaptalisering ud fra 60 liter most. Jeg skal altså justere til 10 liter ekstra, hvilket bliver 640 gram sukker (10 liter vin x 3,5% alkohol x 18 gram sukker). Det fordeler jeg nogenlunde ligeligt i de tre balloner og ryster godt.
  • Jeg måler 10 oeschle i mosten. Det betyder, at der lige nu er cirka 21 gram restsukker per liter. Oeschletallet skal gerne ned under 2 (4 gram restsukker), inden jeg sætter gang i den malolaktiske gæring.
  • I øvrigt er rummet og mosten cirka 23 grader celsius – næsten perfekt til den malolaktiske gæring, der trives bedst ved 20-22 grader celsius.

24.10.2013: Status

Den alkoholiske gæring er i fuld gang. Gærrørene giver et blop 1-2 gange i sekundet, og det skummer let i overfladen. Så nu skal jeg bare holde øje med udviklingen, så den malolaktiske gæring kan sættes i gang til tiden.

Der står lidt affald fra presningen i kælderskakten. Det skal på komposten, og beholderne skal gøres rene. En lille hyggeopgave til weekenden. Og måske bliver der brug for en beholder eller to: Mine svigerforældre kommer på besøg søndag, og de tager muligvis en masse æbler med. Vin? Cider? Lad os se, hvor mange æbler der er.

Min største bekymring lige nu er, hvor jeg skal få alle de tomme flasker fra. Det må vi arbejde på… 😉