Den arabiske vinter er kommet

Sne på grene

Imens skyderierne i et fransk bladhus rydder vestlige forsider og sendeflader, er det arabiske forår afløst af vinter.

Helt konkret i blandt andet Libanon, hvor syriske flygtninge lever i isolerede lejre, plaget af snestorm. Det er vanskeligt at overdrive den katastrofe, der er ved at ramme områdets hundredtusinder flygtninge.

Det sydlige Libyen er ved at udvikle sig til en sikker havn for ekstremister, herunder de værste grupper fra Mali samt støtter af Islamisk Stat og al-Qaeda. Bliver de ikke bremset, trues sikkerheden og stabiliteten i hele Maghreb.

Civile bliver dagligt udsat for terrorhandlinger i et stadigt mere ustabilt Yemen. Således også i går, hvor mindst 38 blev dræbt af bilbombe i hovedstaden Sanaa.

Fanger bliver tortureret ihjel i Assads fængsler. I dag kom de seneste fem eksempler frem. I 2014 har i alt over 2100 tilbageholdte mistet livet, mens de befandt sig i regimets varetægt.

Skyderierne i Paris skal ikke negligeres – det, som skete på Charlie Hebdo i går, er klart forfærdeligt. Men skyderierne skal heller ikke pustes op til et general-angreb på ytringsfriheden og vestligt demokrati.

Der er snarere tale om unge mænds groteske reaktion på en religiøs og politisk polarisering, der udløber af de mange forskellige krav om udvikling af Islam og de muslimske samfund. Desværre bidrager en fremmed-forskrækket højrefløj til denne polarisering. Og der er lignende tendenser blandt selv moderate grupper, politikere og pressehuse i de vestlige lande.

Det er mennesker, der skaber samfundet og dets værdier. Lad os holde fast i det, droppe splittelsen og i stedet rykke sammen på tværs af religiøse og politiske forskelle. Lad os stå sammen om at skabe en arabisk sommer.

Fordi fællesskab fungerer.

Læs mere