Nej til Patentdomstolen er sund fornuft

Patent på en bestemt type brocolli, patent på resistens mod mellus, patent på ideen om Fortryd-knappen, patent på kræftdiagnose.

Lyder det skræmmende? Det er det også. Og det er virkeligheden i dag. Alle disse ting er eksempler på, hvad det europæiske patentkontor udsteder patenter på. Hvis vi siger ja til patentdomstolen på søndag, så siger vi samtidig ja til det såkaldte Enhedspatent – en del af patentreformen, der vil samle patenter som de nævnte og gøre dem gældende i Danmark med det samme. Slut med at få valideret patenter i Patent- og Varemærkestyrelsen, slut med at få prøvet et patent ved Sø- og Handelsretten eller Højesteret. Slut med at få godkendt cirka 6.000 patenter om året i Danmark – nu vil tallet stige til over 60.000.

Men er det overhovedet tilladt at tage patenter på natur, liv og software? Nej, det er det ikke. Men patenter er en stor industri, og der bruges ufattelige summer på at finde juridiske smutveje. På den måde har firmaet Monsanto fået patent på bestemte typer brocolli og melon, firmaet Syngenta på egenskaber der gør peberfrugter resistente over for insektangreb, og firmaet Novartis har fået patent på at diagnosticere kræft i bugspytkirtlen.

Så hvis der en dag står en advokat i dit gartneri og kræver en afgift pr. kilo tomater af en bestemt sort, så skal du ikke blive forbavset. Hvis der en dag kommer et krav til dit firma om, at I skal betale et beløb pr. medarbejder, der bruger stavekontrol i tekstbehandlingsprogrammet – ja, så er det helt efter bogen.

Eller rettere: Du kan forhindre denne udvikling i Danmark. Det gør du ved at stemme nej til patentdomstolen på søndag. Det er sund fornuft.